Faktor kemerosotan tamadun

Askar Melaka mempunyai senjata seperti senapang dan meriam. Senjata Portugis lebih baik, contohnya meriam Portugis boleh menembak dari jarak yang lebih jauh lagi. Angkatan perang Melaka didapati tidak mempunyai struktur yang lengkap 5.

Faktor kemerosotan tamadun

Zaman ini manusia belum mengenali tulisan. Kajian zaman ini dilakukan oleh ahli arkeologi.

PROZINE: BAB 6 : KEMEROSOTAN MELAKA

Zaman Logam terbahagi dua iaitu zaman gangsa dan besi. Hidup secara nomad — berpindah randah. Cara hidup — kelompok keluarga dan berkumpulan 4.

Faktor kemerosotan tamadun

Menyara hidup — menangkap ikanmemburu binatangmemungut hasil hutan. Alat —alat batu — lebih kasar yang mengutamakan fungsinya bukan nilai seni c Ciri —ciri Zaman Neolitik. Hidup menetap dalam kelompok besar dan ternak binatang. Menyara hidup — bercucuk tanam dan ternak binatang.

Mula mewujudkan pengkhususan kerja. Hasil artifak mereka lebih baik. Pada akhir zaman ini, mula melebur logam. Sistem barter berlaku kesan hidup menetap dan lebihan hasil makanan.

Zaman ini terbahagi dua iaitu zaman Gangsa dan Besi. Penggunaan besi menghasilkan ciptaan perahu dan rumah. Mereka mula meneroka laut. Mereka menjalankan perdagangan maritime antarabangsa. Mereka juga mula membina kota pertahanan.

Konsep tamadun barat ialah pembangunan lahiriah kebendaan seperti undang — undang dan pembandaran. Orang barat menolak kemajuan rohaniah. Konsep Islam meliputi pembangunan lahiriah dan rohaniah, Islam juga mengambil kira kemajuan tatasusila dan kebudayaan yang luhur.

Orang barat yang menyokong kemajuan rohaniah ialah Richard Sullivan. Pembentukan tamadun — hasil kemajuan pemikiran dan rohaniah manusia. Petempatan kekal — corak hidupnya sistematik, bekalan makanan berterusan, kemajuan pertanian dan penternakan, menyimpan makanan dan mempunyai alatan seperti cangkul, teknologi pengairan dan lebihan makanan yang menampung pertambahan penduduk.Faktor-Faktor Kelahiran Tamadun dan Kepentingan Dalam Memantapkan Sesebuah Tamadun Kemajuan Teknologi Perkembangan Agama dan Kepercayaan.

Full transcript. More presentations by Akmal Ariffen Defining Authority. The Tone of the Time. RTMS TYPICAL STUDENT. More prezis by . Bab 2: Tamadun Islam 1.

Zaman Kegemilangan Islam - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

TAMADUN ISLAM 2. Hasil pembelajaran Pada akhir tajuk ini, pelajar dapat: a. menjelaskan pandangan semesta Islam; b. menghuraikan konsep Tamadun Islam; dan c. menghuraikan faktor-faktor kegemilangan dan kemerosotan serta sumbangan/pencapaian Tamadun Islam.

3. Oct 01,  · (1) Faktor kemerosotan Melaka a) Kelemahan dan kepemimpinan 1. Selepas kematian Bendahara Tun Perak, diganti oleh Bendahara Tun Mutahir.

2.

Downloading prezi...

Tun Mutahir bersikap pilih kasih 3. . Faktor Keruntuhan Sesebuah Tamadun • Ibnu Khaldun: Kemerosotan tamadun adalah kitaran sejarah.

Pada awal tamadun berjaya keranan amalkan nilai-nilai baik.

Popular Posts I'll end by telling a story. There was once a civilization that was the greatest in the world.
PROZINE: BAB1 : KEMUNCULAN TAMADUN AWAL MANUSIA Sains Islam Perbezaan antara sikap ahli-ahli sains Byzantine dengan sikap orang-orang Muslim zaman pertengahan yang setara adalah nyata. Byzantium tidak menambah atau hanya menambah sedikit pengetahuan baru kepada sains perubatan Yunani-Rom.

Setelah berjaya merosot kerana kekayaan dan penyelewengan. • Sarjana lain berlainan pendapat. Kemerosotan bukan kitar sejarah dan boleh dielakkan jika kekalkan nilainilai baik.5/5(5).

Kemerosotan Sains dan Teknologi Dunia Islam Kehebatan sains dan teknologi di dunia Islam pada zaman Abbasiyah dan Utsmaniyyah adalah tidak dapat pertikai lagi malah diakui oleh dunia barat. Faktor Pembinaan, Perkembangan dan Kemerosotan Tamadun Manusia Berdasarkan kajian mengenai model dan teori kerangka tamadun yang diketengahkan oleh beberapa orang tokoh pemikir dalam ilmu sejarah dan sosiologi abad ke dan sebelumnya, beberapa rumusan tentang perkembangan dan kemerosotan tamadun manusia dapat disenaraikan seperti yang berikut: Pegangan kepada Agama .

Water Capturing Biodegradable Polymer by Khai Shen Wong on Prezi